Nerezové dřezy vybírejte s ohledem na jejich hloubku i tvar. Víte, jak hluboký dřez byste na svoji výšku minimálně měli mít?

Zajímáte se právě o to, jaké nerezové dřezy současný trh nabízí? Při výběru nového dřezu do kuchyně se vyplatí přemýšlet nad několika detaily, které vám možná v tuto chvíli přijdou nedůležité. Ten hlavní opomíjený faktor přitom symbolizuje hloubka dřezu. Víte, jakou si vybrat, aby pro vás práce v kuchyni nebyla utrpením, ale příjemným odpočinkem?

Nerezové dřezy jako nestárnoucí klasika

V současné době na trhu najdeme dřezy zhotovené z různých druhů materiálů. Snad nejoblíbenější však již po mnoho let zůstávají klasické nerezové dřezy. Ty v kombinaci s nerezovou dřezovou baterií tvoří ideální dvojici a pyšní se skvělou životností, navíc s odolností vůči korozi. Samozřejmě je třeba i v takovém případě o dřez správně pečovat a pamatovat na to, že ne všechny chemické prostředky tomuto vybavení prospějí.

Hloubka dřezu hraje roli

Při výběru nerezového dřezu je třeba zohlednit hned několik věcí. Jako první se zaměřte na vhodnou hloubku. Správně zvolená hloubka vám totiž dokáže usnadnit v kuchyni spoustu práce. Mnoho lidí si dřez vybírá především podle vzhledu a možná také tvaru. A na hloubku se tak opravdu často zapomíná.

Hloubku dřezu však využijete nejen při mytí nádobí, ale i při přípravě pokrmů. I když v dnešní době se jen málokdo obejde bez myčky, stále se dřez pro umývání nádobí hodí. A velkou hloubku dřezu poté oceníte třeba v případě, kdy budete chtít umýt velký hrnec nebo špinavý pekáč. Dá se říct, že aby dřez byl opravdu komfortní, měl by mít hloubku alespoň 190 mm. Určitě ale neuděláte chybu, když si vyberete dřez s hloubkou 200 mm a více. Naopak u dřezů pyšnících se hloubkou pouhých 160 mm musíte počítat s určitými omezeními.

A své výšce samozřejmě přizpůsobte i výšku mycího centra. Standardní výška 86 centimetrů je dostačující pouze pro osoby vysoké do 165 centimetrů.

Pamatujte na vhodný tvar

Při výběru vhodného dřezu je pochopitelně třeba zvážit i adekvátní tvar. Ten vybírejte s ohledem na rozložení vaší kuchyňské linky, ale i osobní preference. Dá se říct, že existují 4 základní tvary dřezu:

· Čtvercový

· Kulatý

· Rohový

· Atypický

Každý z nich má přitom své výhody i nevýhody, které si dále popíšeme. Je dále důležité zmínit, že před samotným výběrem byste měli mít jasno v tom, zda vyžadujete i propojení s okapem nebo vaničkou pro omývání zeleniny a ovoce.

Čtvercový dřez

Tento tvar dřezu představuje takový základ, který je současně i nejčastěji používaný v domácnostech. V této kategorii lze jednoduše najít dřezy s velkými rozměry a odpovídající hloubkou. Tento tvar dřezu je ideální jak pro umývání nádobí, tak i vaření. A navíc u něj velmi často najdeme možnosti pro propojení s odkládací vaničkou nebo okapem.

Kulatý dřez

Takový dřez se hodí do odpovídajícího stylu kuchyně. Spíš, než v moderně zařízených kuchyních jej najdeme v kuchyních inspirovaných retro stylem. V kombinaci se zajímavou dřezovou baterií tak může dřez vytvářet originální kuchyňský prvek.

Rohový dřez

Mnoho domácností pro dřez volí roh kuchyňské linky. I když se na první pohled může zdát, že musí být takový přístup nepraktický, opak zůstává pravdou. U této varianty je přitom třeba rozměry dřezu přesně přizpůsobit rohu vaší kuchyňské linky.

Atypický dřez

A posledním často používaným tvarem jsou všechny dřezy s atypickými rozměry. Ty se hodí všude tam, kde si nevíte se zakomponováním nerezového dřezu rady. Pokud se již pro tuto variantu rozhodnete, většinou budete potřebovat pracovat přesně na míru. Takové služby nabízí většina kuchyňských studií, na které se s vaším požadavkem můžete bez problémů obrátit.

© 2016, Allright reserved.